1. Dom
  2. O nas

cropped-m_fav.pngMaltańska Służba Pomocy rozpocząła  pracę w Kijowie w grudniu
1990 roku w ramach zimowej pomocy humanitarnej z Niemiec . 10 września 1998 roku z inicjatywy Zakonu  Maltańskiego i niemieckiej Maltańskiej Służby  Pomocy została zarejestrowana dobroczynna organizacja  Maltańska Służba Pomocy m. Kijów .

Współzałożycielem i szefem organizacji jest Svintanovska Alla – filolog, germanista. Pomagając komunikować  mieszkańcom Kijowa i okolic  z ich dobroczyńcami  w Niemczech, później dostała doświadczenia w charytatywnych i społecznych sferach.

Pierwszy projekt Służby Maltańskiej w Kijowie –  była rehabilitacja dzieci, które ucierpiały w wyniku katastrofy w Czarnobylu. Pierwsze siedem lat rehabilitacji przeprowadzono w Niemczech, a następnie – na Ukrainie. Akcią charytatywną były  objęte sieroty, dzieci z rodzin dużych i samotnie wychowujących dzieci, dzieci dotkniętych katastrofą w Czarnobylu.

Przez lata Służba Maltańskia pomaga sierocińcom rozwiązać wiele pilnych potrzeb i wyzwań (remont pomieszczeń, kuchnie, łazienki, sprzęt i narzędzia do nauki, wymiana łóżek, prezenty dla dzieci, coroczna impreza ” święty Mikolaj – dzieciom  z domów dziecka”).

Ważnym obszarem pracy jest zaangażowanie dzieci z domów dziecka do komunikowania się z rówieśnikami (wizyt wolontariuszy, wyjazdy szkoleniowe, specjalne rozrywki i działańia edukacyjne).

2014 – 2015 roku w ramach pomocy dla uchodźców na wschodzie Ukrainy w Kijowie pracowała kuchnia charytatywna. Codzienne wolontariusze Służby Maltańskiej gotowali herbaty, zupy, dania główne. Ze spadkiem przepływu uchodźców działanie to było zawieszone.

Od 2015 roku prowadźimy kursy  pierwszej pomocy, oferując minimalny zasób wiedzy, która pomoże ratować życie ofiar, z powodu choroby lub wypadku, przed nadejściem pomocy kwalifikowanej.

Poprzez realizację polsko-ukraińskiego projektu „Rozwój systemu ochotniczego ratownictwa medycznego  na Ukrainie.”, w 2015 – 2016 roku, duża grupa wolontariuszy wzięło kursy pierwszej pomocy kwalifikowanej i otrzymali certyfikaty z normą europejską. Maltańskie ratownicy nadają pomoc medyczną pod czas różnego rodzaju imprez sportowych.

Od początku wojny we wschodniej Ukrainie Służba Maltańska  Kijowa  współpracuje z szpitalami wojskowymi w Irpeniu i Kijowie. Dzięki naszym dobroczyńców, co miesiąc dostarczamy wodę mineralną i cukier, dla rannych, a także przewozimzy  leżących pacijetów  naszą  karetką.

Zamówienie usługi

Jeśli chcesz trzymać kursy pierwszej pomocy lub pomocy medycznej trzeba zdarzenie lub leżącej transport chorych – napisz do nas.

Roszczenie
Ostatnie wiadomości
Мальтійська служба допомоги Києва
Конференція у Варшаві